Engels-vlag1nl
Let op!!
De hydrographic folie is zeer gevoelig voor vocht en temperatuur. Om de levensduur en de kwaliteit te waarborgen kunt u het beste de folie opslaan in een ruimte met minder dan 60% vocht en een temperatuur tussen de 20°C en 25°C.

Tips voor u gaat dippen!!

  • Lees deze handleiding 2 maal goed door, ook de mogelijke fouten en oplossingen!
  • Bekijk een aantal filmpjes op onze site.
  • Bekijk van tevoren uw object goed en bedenk hoe u hem gaat dippen.
  • Zorg dat bij het dippen het water de juiste temperatuur heeft.
  • Maak eerst een paar kleine proef dippingen voordat u uw uiteindelijke object gaat dippen.
  • Plak op de randen van uw object schilderstape na eigen inzicht. De schilderstape zorgt ervoor dat bij het bovenwater halen van uw object de print niet loslaat bij de randen. Zie voorbeeld foto’s!

 

Gebruik latex handschoenen voor bescherming!

 

STAP 1: SCHOONMAKEN

Reinig het object dat gedipt moet worden met water en afwasmiddel. Vervolgens schuurt u het object met fijn schuurpapier.

Reinig het object met ontvetter en een niet-pluizende doek ( stof- vrij oppervlak ).

 

STAP 2: PRIMER

Nu voorziet u het object eerst van een hechtprimer (bv. voor kunststof een kunststofprimer).

(Adem nooit spuitnevel in! Werk in een goed geventileerde ruimte!)

Voordat u met het volgende proces begint, moet u het object ongeveer 10 minuten laten drogen. Raak het object dat is voorzien van de hechtprimer in die tijd niet aan.

 

STAP 3: BASECOAT

Dit is speciale basiskleur voor de dipping.

Voordat u het object voorziet van de basis kleur, moet u er altijd voor zorgen dat er geen krassen of beschadigingen zijn. Dit ziet u anders altijd weer terug.

Nu brengt u de basiskleur op het object aan. ( Adem nooit spuitnevel in! Werk in een goed geventileerde ruimte! )

Voordat u met het volgende proces begint, moet u het object minimaal 30 minuten laten drogen (afhankelijk van de omgevingstemperatuur).

Als het object goed droog is;  ruw het object weer lichtjes op met heel fijn schuurpapier of scotch brite grijs voor u gaat dippen. Het is verstandig om scherpe randen te voorzien van schilders tape. Dan zorgt de tape ervoor dat de print niet bij de randen loslaat, als u het object boven water haalt.

20141108_185630    DSC_0131

Tijdens de droogtijd kunt u doorgaan met de volgende stappen.

 

STAP 4: VOORBEREIDING FILM

Een goede voorbereiding is essentieel!!!

Let op! Zorg ervoor dat er geen stof op de film zit. Dit kunt u verwijderen met bijvoorbeeld een kleefdoekje of een niet pluizige doek. Kom niet teveel met de blote handen aan de film.

Tip: Wees niet te zuinig met de film en snij het ruim uit. Dit vergemakkelijkt het dipproces. Mocht er toch water over de zijkanten komen dan kunt u het dipproces gewoon uitvoeren.

Neem nu de water transfer print film. Tape eerst het benodigde stuk film af  en knip hem dan pas uit.

Bij prints met een gedetailleerd patroon zoals bijvoorbeeld carbon, kunt u het beste alle zijden voorzien van schilders tape. Dit kunt u natuurlijk bij elk patroon doen maar is niet noodzakelijk. Vooral niet bij grotere stukken films. Plakt u alle zijden af, knip dan wel de hoekpunten even door. Tape de film minimaal 8 cm groter dan de oppervlakte van het object. Knip nu het afgeplakte stuk uit. De tape voorkomt dat de water transfer print film weer oprolt wanneer het wordt geplaatst op het wateroppervlak!

Carbon    Hout

BELANGRIJK: Voordat u de film op het water legt, moet u goed controleren of u de juiste zijde op het water legt. Wanneer u de verkeerde zijde op het water legt, mislukt het dippen. Voor het controleren van de juiste zijde moet u uw vingers bevochtigen. Neem nu op een hoek de film tussen duim en wijsvinger. De kant van de water transfer print film die aan de vinger kleeft, moet op het wateroppervlak geplaatst worden.

 

STAP 5: FILM OP WATER LEGGEN

Vul de bak of kuip met warm en schoon water. De watertemperatuur moet  30°C a 32°C zijn.  Controleer de temperatuur van het water met een thermometer.

Zorg ervoor dat de bak of kuip slechts iets groter is dan de geknipte water transfer print film of maak een kering. Dit omdat de film vloeibaar wordt door de activator en zich verspreidt over het wateroppervlak. De film kan wat kreukelig zijn voor activatie en als hij dan te strak is opgesloten kan hij na activatie niet mooi vloeibaar worden. Het patroon blijft dan kreukelig. Als u een bak heeft waarvan u de zijkanten makkelijk kunt verstellen dan kunt u na activatie de film gewoon nog wat strakker of minder strak opsluiten.

Zorg ervoor dat er geen luchtbellen onder de film zitten en geen water op de film! Heeft u wel een luchtbel onder de film probeer hem dan voorzichtig naar de zijkant te drukken (met latex handschoen aan). Dit moet meteen na het neerleggen gebeuren. Niet na de 90 seconden!! De film is dan te week. Zit er wel een lastige luchtbel of water op de film maar u heeft de film zo ruim gehouden dat u het object ernaast kunt dippen dan kunt u de film nog gewoon gebruiken. Pak anders een nieuw stuk film.

BELANGRIJK:  Weektijd!! Laat de film 90 seconden rusten. Deze tijd is nodig om de film week te maken.  Hoe warmer het water hoe korter de weektijd moet zijn.

Tip: U kunt het beste het water transfer print film neerleggen doormiddel van twee tegenover gestelde hoeken (of zijkanten) beet te pakken en vanuit het midden de film neer te leggen op het wateroppervlak.

Tip: Als het een groot stuk water transfer print film betreft, raden wij aan om de film met een tweede persoon neer te leggen.

 

STAP 6: ACTIVATOR

Schud de spuitbus met activator gedurende 30 seconden. Na het weken van de film gedurende 90 seconden spuit u de activator op de folie. (Adem nooit spuitnevel in! Werk in een goed geventileerde ruimte! )

De activator moet u in één laag aanbrengen op het oppervlak van de film. Door het aanbrengen van de activator wordt de film vloeibaar.  
Beweeg de activator tijdens het aanbrengen niet te snel heen en weer. De kans is dan groot dat de folie niet goed bedekt wordt of dat er op sommige plekken juist teveel activator komt. Breng de activator rustig aan in banen van bijvoorbeeld links naar rechts.

BELANGRIJK: Na activatie heeft de activator circa 5 seconden nodig om de folie op te lossen. De folie is goed opgelost als de folie / water één wordt. De folie wordt dan net een spiegel.

Tip: Voor grote objecten kunt u beter de activator aanbrengen met een spuitpistool. Hiervoor heeft u de liter flessen activator nodig. Dan kunt u makkelijker en sneller grote stukken film bedekken. Wij raden aan om een nozzel van 1,3 te gebruiken bij een druk van 0,8 tot 1 bar.

 

STAP 7: DOMPELEN/DIPPEN

Let op! Hou rekening met de inwerktijd van de activator die u gebruikt.
Dompel het product langzaam en gelijkmatig in het water. Het onderdompelingproces moet, afhankelijk van de grootte en vorm van het object, in 2 tot 20 seconden gebeuren. Wanneer u het object dompelt moet u ervoor zorgen dat u een hoek van ongeveer 20 ° tot 40 ° tussen het wateroppervlak en het object hebt. De vorm van het object bepaald de hoek. Er mag nergens een luchtbel blijven zitten!!

Laat het object ongeveer 30 seconden onderwater voordat u hem naar boven haalt. Verwijder vervolgens het gedipte object uit de bak of kuip. Als er toch restanten van de film op het object zitten; kom er niet aan maar laat het zitten. Nu laat u het gedipte object ongeveer 3 minuten rusten. Gedurende deze tijd hecht de film zich aan het object.

 

STAP 8: SPOELEN

Om de gel/ overtollige filmresten te verwijderen wast u het object gedurende 3-5 minuten onder stromend warm en schoon water.

Let op! Spoelwater kouder dan dipwater om verkleuring te verkomen.

Met de latex handschoenen aan kunt u zachtjes over het gedipte oppervlak wrijven als er na de spoeltijd nog steeds gel resten aanwezig zijn. Wanneer de gelachtige filmresten volledig weggespoeld zijn moet u het gedipte object laten drogen (deze is dan compleet mat). Het beste is om even met luchtspuit of haardroger(niet warm) het overtollige water eraf te blazen en dan het object goed te laten drogen. Op deze manier droogt het object het mooiste op en krijgt u het beste eindresultaat.

Blijkt dat na het dipproces de basecoat toch op sommige plekjes zichtbaar is, dan kunt u dit wellicht nog bijwerken en is het niet noodzakelijk om het object opnieuw te dippen. Zie print bijwerken!

 

STAP 9: TOPLAAG

Om het product uiterste duurzaamheid te geven moet u het object voorzien van een blanke lak. (Dit raden wij ook echt aan). U kunt kiezen uit hoogglans of mat. Geef het object minimaal 2 lagen blanke lak.

Tip: Als het niet goed gaat tijdens het dippen kunt u gewoon het proces opnieuw herhalen. Laat de onderdelen drogen na het wassen en begin weer bij STAP 3 (basis kleur aanbrengen). Hierna kunt u vervolgens weer verder met STAP 4, enz. .

Let op: Als u meerdere voorwerpen achter elkaar wilt gaan dippen, moet u na elk dip proces het water minimaal 10 minuten laten rusten. Dan kan de overtollige activator verdampen. Heeft u een relatief klein formaat bak om te dippen dan raden wij aan om het water te verversen. Anders kan het zijn dat de eerder gespoten activator, die nog steeds op het wateroppervlak ligt, de volgende film direct ontbindt.

 

 

PRINT BIJWERKEN.

Het is mogelijk om dip foutjes bij te werken. Soms blijkt achteraf dat het object niet goed schoon was of de hoek niet helemaal goed en dat daardoor de basecoat zichtbaar is. Kleine plekjes kunt u bijwerken!!

Stap A: Na het spoelen (stap 8) laat u het object goed drogen.
Stap B:  Pak een stukje van de desbetreffende print en leg dit op een vlakke ondergrond. Net zoals u het op het water zou leggen (stap 4 voorbereiding film)
Stap C: Spuit wat activator op de folie. Nu laat de verfprint los van de folie.
Stap D: Pak een penseel en haal wat verf van de folie en werk uw object bij.
Stap E: Als uw object is bijgewerkt laat u het object weer goed drogen.
Stap F: U kunt nu stap 9 uitvoeren (object voorzien van blanke lak).

 

 

MOGELIJKE FOUTEN EN OPLOSSINGEN

Nadat de film op het wateroppervlak is aangebracht ontbindt de film meteen.

  • Er drijft nog activator van de vorige dipping op het water. 
  • Het water heeft niet de correcte temperatuur.

Na het aanbrengen van de activator wordt de film niet vloeibaar.

  • U heeft de verkeerde kant van de film op het wateroppervlak neergelegd.

Na het aanbrengen van de activator wordt de film niet overal vloeibaar.

  • U heeft op die plaatsen te weinig activator gespoten.

U kunt proberen om nog wat activator op de film aan te brengen.

Na het aanbrengen van de activator wordt de film niet mooi vloeibaar. Het patroon valt uit elkaar.

  • De temperatuur van het water is niet correct.
  • U heeft teveel activator aangebracht.

Na het aanbrengen van de activator heeft het patroon allemaal ribbels.

  • U heeft de film te strak opgesloten. Als u een bak heeft waarvan u de zijkanten makkelijk kunt verstellen zet ze dan wat meer uit elkaar. De film krijgt dan wat meer ruimte.
  • De tijd die u heeft gebruikt om de folie te laten weken is te kort (de activator is te vroeg aangebracht). Zie stap 5 voor weektijd!

Na het dippen van het object heeft het patroon allemaal ribbels.

  • U heeft de film te strak opgesloten.
  • De tijd die u heeft gebruikt om de folie te laten weken is te kort (de activator is te vroeg aangebracht). Zie stap 5 voor weektijd!

Na het dippen hecht de print niet aan het object. De print glijdt gewoon van het object af.

  • U heeft teveel activator aangebracht.

Nadat de print is aangebracht op het object, zijn er bellen gevormd in sommige gebieden.

  • Toen de film op het water werd geplaatst, zijn er luchtbellen onder de film gekomen. Op de plaatsen waar luchtbellen zitten hecht de film niet. U kunt proberen om voorzichtig de luchtbellen onder de folie vandaan te duwen (meteen na het neerleggen en met een latex handschoen aan).
  • Omdat de diphoek niet juist was zijn er kleine luchtbellen blijven zitten. Met een natte latex handschoen lichtjes en voorzichtig over de bubbels wrijven (voordat u het object afspoelt). Defecten die er nu nog zijn, zijn meestal na het spuiten van de blanke lak niet of nauwelijks nog zichtbaar.

Nadat de print is aangebracht op het object lijkt de dipping goed maar na het spoelen komt de basecoat in puntjes tevoorschijn.

  • Er werd te weinig activator op de film gespoten.
  • U heeft de spuitbus/ pistool te hoog boven de folie gehouden bij het aanbrengen van de activator.
  • Het object werd ondergedompeld onder een te kleine hoek. U moet dan onder een grotere hoek dompelen.
  • Het dippen is niet rustig genoeg gedaan en er zijn luchtbellen aan het object blijven kleven.
  • Er zat stof op de print of het object was niet goed schoon . Siliconen resten, stof, enz.
    Zie ook print bijwerken.

Bij het spoelen van het gedipte object gaat de print eraf en lost de basecoat op.

  • U heeft te lang gewacht met afspoelen. Hierdoor kreeg de activator de kans om verder in te werken.

Bij het spoelen is de print erg verkleurd.

  • Bij het spoelen is te warm water gebruikt. Spoelwater mag nooit warmer dan dipwater zijn. Bij het spoelen worden de objecten altijd dof en moet de blanke lak onder andere voor de glans zorgen.

Het patroon van de print is zeer ruw, krom en vervormd.

  • Het object werd niet op een rustige manier ondergedompeld. Dit kan bijvoorbeeld bij grote en zware onderdelen gebeuren. Probeer voorzichtig te zijn bij het onderdompelen.
  • Bij grote objecten is het soms nodig om het object niet alleen te laten zakken maar ook om het wat te slepen om zo meer verf bij het object te krijgen. Als er teveel gesleept wordt ten opzichte van het laten zakken dan krijgt u een ophoping van verf.

Er zit geen patroon van de print in een hoek of afgeronde oppervlak van het object.

  • Het object was al nat voordat het gedipt werd. Als het object nat is dan kan de print niet hechten.
  • De dip hoek is niet juist ten opzichte van uw object. Als er lucht blijft zitten komt daar geen print. De diphoek is sterk afhankelijk van het soort object. Bij het dippen moet dus ook vaak het object gekanteld worden.
    Zie ook print bijwerken.

 

De HG Dipping handleiding is ook te downloaden als PDF bestand.